Fushata në mbrojtje të Bletës!

bleta
Bletët jo vetëm na ndihmojnë në pjalmimin e bimëve dhe na japin mjaltin por kanë edhe mjaft cilësi të tjera.
A e dinit se?
- Tek helmi I bletëve mund gjendet një toksin e quajtur melitin e cila mund të parandaloj HIV apo ta lutoj atë.
- Bletët punojnë deri në fundin e jetës së tyre.
- Bletët janë të programuar për realizimin e detyrave të ndryshme, bletë të cilat kërkojnë për burime të reja ushqimi, bletët ushtarake të cilat punmojnë si roje gjatë gjith jetës , bletët pastruese të bletëve pa jetë ne folen e tyre dhe bletët e mjaltit qe prodhojnë mjaltin
- Për te fotësuar strukturën e hojeve ato përdorin rëshirë nga drurët.
- Me kalimin e viteve truri I bletëve rinohet.
- Bletët mund të njohin fytyrat ashtu sikurse njerzit .
- Stuudime të ndryshme kan treguar se bletët mund të ken ndjenja.
- Bletët përdorin dilellin si orientim kompast dhe në ditët me re ato përdorin receptor për të lokalizuar vendodhjen e diellit.
- Shkencëtarët kanë treguar se bletët flyturojnë largësit më të shkurta të mundëshme ndërmjet luleve duke treguar aftësi matematikore.
- Bletët mbledhin pjalmin në afërsi të koshere të tyre por larg mjaftueshëm nga grabitqarët e mundshëm.

*Le të ndihmojmë bletët duke mbjell një lule për to.
Sot numri I tyrë është në rënie si rrjedhoj e ndryshime klimatike, përdorimi I pesticideve etj.
Bletët janë të domosdoshme për natyrën dhe njerëzimin. Sot ne mbollem lule, ndihmo edhe ti duke sjell një lule dhe ne mund ta mbjellim së bashku për të kontribuar sado pak në ndihmes të tyre.
Kontakto në : Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.  dhe +355 4 222 7615

*Qendra EDEN është pjesë e fushatës në mbrojtje të bletëve , nismë e Rrjetit YEE (Youth and Environment Europe)