Spot mbi energjine dhe mbi ndergjegjesimin e publikut

Në zhvillim të projektit “ Politika të qëndrueshme energjitike në evropën Juglindore”, Qendra mjedisore EDEN ka realizuar një spot ndërgjegjësues dhe informues. Spoti me një gjatësi 40 sekonda pasyron disa praktikave të mira për të patur një përdorim sa më eficent të burimeve energjitke dhe informimin e publikut me të drejtën e tyre për të reaguar ndaj investimeve të gabuara në vend.

Spoti realizohet në kuadër të projektit “Politika për Energjinë e Qendrueshme në Evropen Jug Lindore (SEE- SEP)” , qe mbështetet financiarisht nga Bashkimi Evropian, PNUD dhe Fondi Ballkanik për Demokracinë. Zbatuesit ne Shqiperi te projektit jane qendra EDEN dhe qendra Grupimi Ekolevizja.

Spotin mund ta ndiqni këtu:

30 vjetori i vullnetarizmit për mjedisin, YEE

Sot më datë 19/09/2013 te liqeni  Artificial i Tiranës, EDEN zhvilloi një aktivitet për  te promovuar 30 vjetorin e vullnetarizmit të rrjetit  YEE (Youth and Environment Europe) në te cilin EDEN është antare prej vitit 2009.

Ky aktivitet bëri të mundur senzibilizimin e njerëve ndaj rendësis që ka mjedisi dhe rëndësine e shoqërise për mbrojtjen e tij.

Fara të perimeve të ndryshme të mbjella në vazo kartoni të riciklueshme, çanta e dosje me mesazhe dhe informacion  për të  qenë një vullnetar për mbrojtjen e mjedisit , informacion mbi YEE dhe stikera të YEE u shpërndan gjatë këtij aktivitetit. Ne keto materiale promovuese lexohej qarte  30 vjetor i vullnetarizmit te rrjetit.Vullnetarët nga EDEN u përfshin në këtë aktivitet duke promovuar materialet dhe trasmetuar ato publikut të gjërë. 
Kalimtarët ishin shumë të entuziazmuar nga ky aktivitet , ata  shprehën interesin e tyre duke pyetur mbi arsyen e zhvillimit të këtij aktiviteti dhe punën e zhvilluar në organizatën EDEN dhe YEE.

Njerezit shprehën deshirë për tu përkujdesur ndaj farave që u shpërndane duke thëne se ato janë e ardhmja e një gjenerate të re e cila është e rëndësishme të drejtohet drejt një shoqërie pro mjedisore.

Aktivitete në kuadër të përfundimit të projektit ‘Zgjedhjet qëndrore 2013… Jepini Shqipërisë një zhvillim të qëndrueshëm”

Qendra EDEN në kuadër të përfundimit të projektit ‘Zgjedhjet qëndrore 2013…Jepini Shqipërisë një zhvillim të qëndrueshë” zhvilloi gjatë  muajit korrik katër aktivitete në qytetin e Shkodrës , Beratit , Elbasanit dhe Fushë-Krujës .
Qëllimi i këtyre aktiviteteve ishte shfaqja e dokumentarit të realizuar në kuadër të  projektit. Dokumentari evidenton  dhe pasqyron problematika mjedisore në keto qytete si fushë-depozitimet e mbetjeve urbane, hedhja e mbeturinave në zona të papërshtatshe apo ndotja nga aktiviteti i industrive të ndryshme, duke marrë përshtypjen e qytetarëve të cilët janë më të prekurit nga këto cështje mjedisore.

Dokumentari u shfaq (për reth 1 orë) në zonën më të frekunetuar nga banorët nw secilin  qytet për te rritur sa më shumë sensibilizimin e tyre ndaj  mjedisit dhe në të njëjtën kohë për të marrë mendime e tyre mbi pritshmwritw dhe kërkesat që kanw ndaj pushtetit qëndror per te marrw masa per te permisuar dhe gjendjen e këtyre problemeve.   

Me datë 18 korrik 2013 u zhvillua aktiviteti i parë në qytetin e Shkodrës , sheshi “Nëne Tereza”, Aktiviteti i Shkodrës u pasua më datë 22 korrik në qytetin e Elbasanit. Në këtë qytet u vu re një pjesmarje e lartë e qytetarëve në aktivitetin e realizuar në shëtitoren e tij.  Më datë 29 korrik 2013 u realizua shfaqja e dokumentarit nw qytetin e Beratit nw afersi te biblotekes dhe aktiviteti i fundit u realizua më datë 30 korrik 2013 në qytetin e Fushë-krujës ne sheshin “George Bush”

Nga aktiviteti u realizuan gjithashtu disa intervista ku banorët shprehën kërkesat dhe mendimet e tyre mbi kushtet aktuale te mjedisit . 
Gjatë shfaqjes së dokumentarit mjaft qytetarë u interesuan mbi realizimin e tij duke pyetur mbi qëllimin e mesazhin përcjellës si dhe realizimin e projektit.

Organizatat partnere te projektit: Qyteti i Elbasanit, organizata Klubi Ekologjik Elbasan; qyteti i Beratit, Organizata “Mbrojtja e Mjedisit Natyror"; qyteti i Fushe Krujes, Organizata” Në mbrojtje të jetës dhe ekosistemit në zonën përeth Titan-Burizan”; qyteti i Shkodres, Qendra e Informacioni Aarhus Shkoder.

Zgjedhjet qendrore 2013...Jepini Shqipërisë një Zhvillim të Qëndrueshëm” është mbështetur financiarisht nga Programi i Granteve të Vogla të Komisionit për Demokraci/Sektori i Marrëdhënieve me Publikun të Ambasadës së SH.B.A-së në Tiranë dhe nga Agjensia Austriake për Zhvillim (ADC).

Ndiqni fotografite ne Facebook.

Dokumentarin mund ta ndiqni ne youtub-in e qendres EDEN

Organizatat mbeshtesin letren drejtuar presidentit te BERZH

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim është duke hartuar strategjinë e re energitike për rajonin. BERZH në lidhje më këtë strategji ka realizuar konsulta me publikun për të marrë komente dhe sygjerime. Ne lidhje me këtë 54 organizata të shoqërisë civile kanë mbështetur letrën drejtuar Presidentit të BERZH ku ngrihen cështje mbi mënyrën e konsultimit dhe mbi përmbajtjen e strategjisë.

Nga Shqiperia mbeshtetese te letres jane shtate organizatander te cilat EDEN dhe Ekolevizja qe jane pjese e rrjetit te projektit " Politika te qendrueshme ne Evropen JugLindore)


I dashur President Chakrabarti,
Në takimin e fundit vjetor  te BERZH ( Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim) mbajtuar në stamboll të 2013, ku  grupet e shoqërisë civile u takuan me ju, u ra dakort që ka ende cështje të mbetura pezull për tu diskutuar . Në mënyrë indirekte ky ishte një paralajmërim për të mos pritur një Strategji Sektoriale të Energjisë shumë ambicioze. Gjatë dy ditëve të diskutimeve organizatat dëgjuam  shumë justifikime  se përse domosdoshmëria për ti dhënë fund financimit të qymyrit dhe të burimeve të tjera fosile nuk është e mundur të realizohet nga BERZH.

.......

 

Letra e plote

Grupet e shoqërisë civile në Beograd: Qymyri vret!

 

 

 

Ditën e mërkurë, 4 shtator 2013, BERZH ( Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim)  zhvilloi në Beograd takimin konsultues me grupet e shoqërisë civile  mbi Strategjin e re Energjitike.  Grupet e shoqërisë civile (SEE Change Net, CEE Bankwatch, Cekor, Fractal dhe 350.org)  kanë paralajmëruar bankën që ajo duhet të ndalojë financimin e qymyrit, i cili së fundmi ka treguar se është shkaktuesi i 23 000 vdekjeve në vit  në Europë [1], si dhe të qënit një kontribues i rëndësishëm ndaj ndryshimeve klimatike.  Pavarsisht kësaj, BERZH  gjatë vitit 2006 -2011 dha me shumë se 675 milion EUR për projekte qymyri në gjithë  rajonin operues të tij.  Në grupin e organizatave të shoqërisë Civile pjesëmarrëse në takim ishin dhe organizatat e ngritura për projektin SEE SEP ( Politika të Qëndrueshme Energjitike në Evropën Juglindore ). Qendra Grupimi Ekolëvizja dhe qendra EDEN janë partnerët  në Shqipëri.


Banka Botërore dhe Banka e Investimeve Europiane (EIB) se fundmi ka ndërmarrë hapa për të përjashtuar qymyrin nga politikat e tyre energjitike, gjithsesi drafti i ri i politikave të BERZH  tregon se banka ka plan të vazhdojë financimin e qymyrit dhe të karbureve të tjëra të djegshme.


“ Tani që EIB ka përjashtuar virtualisht tërësisht qymyrin, banka tjetër pasuese e kësaj politke është BERZH. Konsultimi me publikun që u zhvillua në Beograd ( 4 shtator) është një mundësi për të rishikuar strategjinë e tij të kreditimit të energjisë në drejtim  që të njohë nevojat e shoqërisë dhe të mjedisit” , deklaroi Pippa Gallop, kordinatore e  kërkimeve në Rrjetin CEE Bankwatch.


Megjithëse Kroacia ka hyrë në fillim të këtij viti në Bashkimin Europian (BE), dhe shtetet e tjera të rajonit aspirojnë të njëjtën gjë. Një raport i grupimit të shoqërisë civile  “Investimi me nxitim,pendimi me nge” [2], publikuar në qershor 2013 konstaton se vendet perëndimore të Ballkanit po lëvizin në drejtimin e kundërt me qëllimet e BE-së për ndryshimet klimatike të 2050. Një situatë e tillë do te jetë jashtëzakonisht e kushtueshmë për t’u ndryshuar në momentin kur kërkesat e BE-së do të behen të detyrueshme për t’u zbatuar për këto vënde.  

 

Raportin e plote mund ta lexoni ketu